Olof Johansson, skogspolitisk chef på Sveaskog, säger att de har en annan bild än Muonio sameby gällande skogen i området. Foto: Sveaskog/TT

Sveaskog: ”Vi har olika bild av vilken sorts skog som avverkas”

Publicerad

Sveaskog är beredd att diskutera med flera parter om hur man ska se på skogen som avverkas inom Muonio sameby.

– Vi har uppenbarligen olika bild av det, säger Sveaskogs skogspolitiska chef Olof Johansson.

Olof Johansson säger att han inte känner igen beskrivningen att det skulle vara så kallade kontinuitetsskogar som avverkas inom Muonio sameby i Pajala kommun samt i Paharova och Juoksuvaara där protestaktioner har ägt rum.

Menar att skogarna inte har den karaktären

Kontinuitetsskogar är skogar som inte har störts av hyggen eller gallringar under senare tid.

– Vi har inga indikationer på att de skogar som nämns har den karaktären. Mycket av den sortens skog på Sveaskogs marker är redan avsatta och vi tittar vidare på potentiella kontinuitetsskogar för att se vilken typ av skog det är.

”Vi behöver kanske ta hjälp av forskare”

Frågan är då hur renskötare, miljöaktivister och andra boende i området kan ha så skilda uppfattningar om den saken. Olof Johansson öppnar för att ta en diskussion med fler parter.

– Vi behöver kanske ta hjälp av forskare och myndigheter för att komma sams om hur vi ska tolka det här begreppet. Vi har uppenbarligen olika bild av det.

Öppnar för diskussion om samråden

Olof Johansson öppnar också för att ta en diskussion med Muonio sameby om de uppsagda samråden.

– Det handlar om att diskutera varandras förutsättningar oavsett vad vi kallar det för. Om vi utgår från det så måste det finnas förutsättningar för att kunna enas om formerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer