Hör turistföretagaren Lars Malmström om skogsavverkningarna i Pajala kommun som, enligt honom, förstör turisternas upplevelser. – Fransmännen utbrister ”Tjernobyl!” Foto: Hans Sternlund7SVT

Turistföretagaren: ”Staten har tagit vad de ska – här tas inte en pinne till”

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har konflikterna om skogen och skogsbruket trappas upp rejält. SVT tog rygg på turistföretagaren Lars Malmström i Pajala som riktar skarp kritik mot skogsbruket.

– Min åsikt är väldigt klar i den här frågan. Staten har tagit vad de ska, säger han.

Renskötseln, miljörörelsen och turismnäringen har gjort gemensam sak mot vad de anser är skövling och rovdrift i skogarna. I Paharova i Överkalix kommun och Juoksuvaara i Pajala har aktivister försökt att hindra två av statliga Sveaskogs avverkningar.

Fransmännen frågar om kärnexplosion

Lars Malmström driver en turiströrelse i Muonionalusta nära finska gränsen i Pajala kommun. Han säger att skogsbolagen har gått så hårt fram att han knappt har någon orörd vildmark att visa upp för de utländska besökarna.

– Fransmännen utbrister ”Tjernobyl!” och frågar om det är en någon sorts kärnexplosion som har orsakat det här.

”Knappt man känner igen sig”

Henrik Sevä har tidigare arbetat med renskötsel i området. För 20 år sedan flyttade han till Kanada för att arbeta tillsammans med inuiter med renar som hade blivit förvildade.

När han kom tillbaka för några år sedan var det till ett förändrat landskap. Han valde att inte återuppta renskötseln.

– Det är knappt att man känner igen sig när de har huggit så mycket. Det går inte att bedriva renskötsel på det traditionella sättet här längre, säger Henrik Sevä.

Hör dem förklara mer om hur de ser på skogsavverkningarna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.