SVT ställde fyra frågor om skogsavverkning till Skogsstyrelsen. Hör hur de resonerar kring tillstånd och avslag i videon ovan. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Skogsstyrelsen gör fältbesök på var 20:e avverkningsanmälan

Publicerad

Hälften av anmälningarna om avverkningar passerar utan att ha hanterats av någon handläggare. Och bara fem procent av anmälningarna föranleder ett fältbesök av Skogsstyrelsen.

Kritiken mot skogsbolag som till exempel Sveaskog har handlat om att man avverkar så kallade kontinuitetsskogar, det vill säga skogar som aldrig tidigare har blivit kalhuggna.

Men det finns inget regelverk som hindrar att den typen av skogar avverkas, så länge skogen inte har ett formellt skydd i form av naturreservat eller nationalpark, och så länge den inte räknas som fjällnära skog.

Ägarens ansvar – behöver inte få tillstånd

Skogsbolag och markägare har ett stort eget ansvar att bevara skyddsvärd skog, enligt den svenska skogspolitiken. När ett skogsbolag gör en anmälan om en avverkning får man sätta igång efter sex veckor om inget hörs från Skogsstyrelsen.

– Det är inte fråga om någon tillståndsprövning nedanför de fjällnära området. Vi ger varken tillstånd eller avslag. Det handlar om en anmälan, säger Emma Tillberg, distriktschef för Skogsstyrelsen i norra Norrbotten.

Många anmälningar passerar också utan att ett mänskligt öga har tittat på dem. Emma Tillberg uppskattar att hälften av alla anmälningar automatgranskas. Bara fem procent av anmälningarna föranleder ett fältbesök av Skogsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.