Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Sveaskog tänker om prostetaktionerna i Norrbotten kring deras skogsavverkningar. Foto: Göran Lidén/SVT

Sveaskog: ”Det här är en del i en större kampanj”

Uppdaterad
Publicerad

På två platser i Norrbotten protesterar miljöaktivister för att stoppa Sveaskogs skogsavverkningar.

– Vi kan konstatera att det här är en del i en större kampanj där man använder Sveaskog för att skapa debatt om svenskt skogsbruk, säger Niclas Brantingson, kommunikationschef på Sveaskog.

Ett flertal aktivister har kedjat fast sig i skogsmaskiner samt blockerat en väg för att stoppa Sveaskogs avverkning vid renbetesmarkerna i Ängeså sameby och Tärendö sameby i Norrbotten. Renbetsmarkerna, där protesterna alltså pågår, ligger i Pajala respektive Överkalix kommun.

Enligt miljöaktivisterna är dessa två områden naturskog, men det stämmer inte enligt Sveaskog.

– De här områdena är produktionsskog och vi avverkar inte naturskogar. Det görs en bedömning och finns ett regelverk som ser till att så inte sker, säger Niclas Brantingson, kommunikationschef på Sveaskog.

I videon ovan förklarar han mer om hur Sveaskog ser på protesterna

Naturskog kallas den skog som har varit opåverkad av mänskliga aktiviteter så pass länge att den till största delen återfått de egenskaper som kännetecknar urskog. Medan produktionsskog är avsedd för kommersiell produktion av trävaror genom avverkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.