Aktivister har kedjat fast sig i skogsmaskiner för att stoppa Sveaskogs avverkning vid två samebyars renbetesmarker. Foto: Privat

Aktivister har kedjat fast sig i skogsmaskiner på två platser i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Aktivister har under fredagen kedjat fast sig i skogsmaskiner för att stoppa Sveaskogs avverkning vid renbetesmarkerna i Ängeså sameby och Tärendö sameby i Norrbotten. Polisen är på plats och har beslagtagit fastlåsningsmekanismer och kedjor.

Renbetsmarkerna där protesterna pågår ligger i Pajala respektive Överkalix kommun och polisen har varit  på båda platserna under fredagen.

– I morse hade vi patrull på plats i Narken i Pajala och anvisade personerna till en plats där de får hålla till. Det var lugnt i området och det finns ingen brottsanmälan. Nu är vi på väg till Överkalix, säger polisens kommunikatör Åsa Mjörndal.

Skogsbolagets reaktion

Sveaskog kommenterar händelsen så här:

– Alla har rätt att uttrycka sina åsikter och vi har som ett statligt bolag ansvar för att lyssna på dem. Vi vill så klart att det ska ske under ordnade former och på ett tryggt och säkert sätt för våra medarbetare och kollegor, säger Niclas Brantingson, tillförordnad kommunikationschef Sveaskog.

Aktivisterna är från en internationell organisation som kallar sig Extinction rebellion.

Enligt natursidan.se  så är det så väl  samiska och icke-samiska aktivister som bland annat har bland blockerat skogsmaskiner och vägar vid en pågående avverkning av skogar med höga naturvärden och med samiskt historiskt kulturarv.

– Det ohållbara skogsbruket får förödande konsekvenser för klimatet, renskötseln och ekosystemen, säger Henrik Andersson, styrelsemedlem i Gällivares skogssameby på deras hemsida.

Sveaskog säger i en kommentar att de delar oron för klimatet, vilket påverkar skogsbruket.

Polis på plats

Strax före klockan 13.00 uppgav SVT:s reporter Hans Sternlund, som är på plats vid händelsen, att polisen beslagtagit fastlåsningsmekansimer och kedjor, samt tagit upp polisanmälningar från Sveaskogs personal som också är här.

Polisen på plats vill inte ge kommentarer eller berätta vad deras nästa steg blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.