Se hur det såg ut vid protesterna kring skogsavverkningen i Överkalix kommun och hör varför aktivisterna valde att resa dit. Foto: Hans Sternlund/SVT

Miljöaktivisten Elvin Landaeus protesterar från ett träd: ”Jag är jätteorolig för min framtid”

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal aktivister har samlats i Paharova i Överkalix för att stoppa Sveaskogs avverkning av skog.

– Jag gör det här för att jag är jätteorolig för min framtid, säger Elvin Landaeus, miljöaktivist.

Under fredagsförmiddagen kom det rapporter om att aktivister kedjat fast sig i skogsmaskiner för att stoppa Sveaskogs avverkning vid renbetesmarkerna i Ängeså sameby och Tärendö sameby i Norrbotten.

”Det här är naturskog”

Renbetsmarkerna, där protesterna pågår, ligger i Pajala respektive Överkalix kommun. SVT Norrbotten åkte till Paharova i Överkalix och mötte ett tiotal aktivister som representerar Skogsupproret. Upproret är ett samarbete mellan samiska miljöaktivister och organisationen Extinction rebellion.

Varför skyddar ni just den här skogen?

– Det här är naturskog, det har en gång varit urskog här men nu är den förstörd, men nu är det det som är näst äldst, alltså det som kallas naturskog, säger Matilda Åhall, miljöaktivist.

Anmälningar från Sveaskog

Under dagen har polisen varit på plats både i Överkalix och i Pajala på grund av att aktivisterna hindrar skogsarbetare. I Pajala upprättades inga anmälningar men i Överkalix beslagtog man fastlåsningsmekanismer och kedjor.

I Överkalix tog man även upp anmälningar av Sveaskogs personal. I nuläget är rubriceringen oklar.

Se hur det såg ut vid protesterna och hör mer om varför aktivisterna är på plats i Överkalix i videon ovan.

Naturskog kallas den skog som har varit opåverkad av mänskliga aktiviteter så pass länge att den till största delen återfått de egenskaper som kännetecknar urskog. Medan produktionsskog är avsedd för kommersiell produktion av trävaror genom avverkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.