Saarivuoma sameby får rätt att bedriva renskötsel i Norge. Foto: Malin Moberg/AP

Svensk sameby har vunnit mångårig renbetestvist mot norska staten

Uppdaterad
Publicerad

Høyesterett i Norge erkänner Saarivuoma samebys rätt att bedriva renskötsel i det omtvistade området i Norge, men de får inte ensamrätt till området.

Högsta domstolen i Norge, Høyesterett, erkänner Saarivuoma samebys rätt att bedriva renskötsel i det omtvistade området i Norge. Den norska renbeteslagstiftningen kan alltså inte stoppa dem. Enligt domen kan inte norska staten kräva ersättning av samebyn.

I domen klargjordes också att Norska staten och Saarivuoma sameby får stå för sina egna rättegångskostnader.

– Domen visar att vi har starka rättigheter. Vi har vunnit mot norska staten i Høyesterett två gånger. Så visst har vi rättigheter också på norsk sida, säger Per-Anders Nutti, ordförande i Saarivuoma sameby till Sameradion & SVT Sapmi.

Stämde norska staten 2018

Saarivuoma sameby stämde norska staten 2018, och yrkade ensamrätt till renbete på norsk sida på marker där man idag enligt norska myndigheter endast har rätt till bete under sommarhalvåret. I andra hand krävde samebyn ensamrätt till sommarbete inom det aktuella området nord och nordväst om Álddesjávri/Altevann i Troms fylke.

Grunden till konflikten är avsaknad av en renskötselkonvention mellan Sverige och Norge. De förhandlingarna har stått stilla under flera år eftersom man inte klarat av att komma överens. Det har lett till att Sverige lever enligt reglerna från gränstraktaten i Lappkodicillen från 1751 och Norge har i sin tur stiftat en lag som grundar sig i den utgångna renskötselkonventionen från 1971.

Förlorade i tingsrätten

Samebyn förlorade både i tingsrätten och i lagmannsrätten och överklagade därefter till Høyesterett. Domstolsförhandlingarna skedde första veckan i maj men på grund av coronapandemin hade samebyns representanter inte möjlighet att närvara fysiskt i Oslo, förhandlingarna följdes via länk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.