– Det har blivit en lång och tråkig historia som har lett till att vi har hamnat i en sådan här svår situation i det samiska samhället där samer står mot samer, säger Runar Sammol Myrnes Balto, norsk samepolitiker, om den långa tvisten mellan två svenska samebyar och norska staten. Foto: SVT

Svenska samebyar kräver ensamrätt på sommarbete i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Den mångåriga tvisten om svenska samebyars rätt till renbete i Norge har hamnat i rättssystemet. I dag avslutades en rättegång på Senja i Nordnorge där Saarivuoma sameby kräver att få tillgång till året-runt-bete i Norge.

Allt har sitt ursprung i en nationsgräns som en gång drogs rakt genom det samiska renbetesområdet. Under de senaste hundra åren eller så, har flera svenska samebyar upplevt att rättigheterna har minskat och att områdena där deras renar får beta i Norge har blivit mindre.

Sedan 2009 finns heller ingen mellanstatlig överenskommelse efter att det gamla avtalet löpt ut de svenska och norska regeringarna inte har lyckats komma överens om villkoren för ett nytt avtal.

Dom ska avgöra frågan

Det juridiska läget anses vara högst oklart och nu blir det en tingsrätt i Troms fylke som får avgöra en fråga om det gränsöverskridande renbetet. Detta eftersom en av de allra nordligaste samebyarna i Sverige har stämt norska staten och markägaren Stasskog.

Saarivuoma sameby kräver ensamrätt och året-runt-tillgång på marken där de i dag har sitt sommarbete i Norge.

”Samer står mot samer”

Ingen av parterna i rättegången har hittills velat uttala sig. Men även norska samepolitiker ser frågan som principiellt viktigt.

– Det har blivit en lång och tråkig historia som har lett till att vi har hamnat i en sådan här svår situation i det samiska samhället där samer står mot samer, säger Runar Sammol Myrnes Balto, samepolitiker i Norge.

I dag avslutades rättegången med att norska statens representanter pläderade. Man sa att man inte är ute efter att inskränka samebyns betesrätt i området, men man motsätter sig att samebyn har ensamrätt och året-runt-tillgång.

Domen meddelas om en månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer