Jeff Ahl (AFS)

”Sverigedemokraterna har svikit för många vallöften”

Uppdaterad
Publicerad
Under tisdagen blev det klart att riksdagsledamoten Jeff Ahl, tidigare Sverigedemokraterna, lämnar partiet och går över till Alternativ för Sverige (AFS). Han säger att Sverigedemokraterna blivit nickedockor för Moderaterna och svikit för många av väljarnas löften.

Just nu sitter Jeff Ahl, bodenbo och tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna  och arbetar med EU-frågor, frågor som är viktiga för honom.

–Idag handlar inte politik om höger och vänster i samma omfattning, det handlar om nationalism och globalism, säger han.

Och det är just de frågorna som är en av anledningarna till att han valt att hoppa av Sverigedemokraterna och istället gå över till Alternativ för Sverige (AFS).

–Sverigedemokraterna har svikit allt för många löften till väljarna. Till exempel att man inte jobbade hårdare för att  försöka stoppa värdlandsavtalet med NATO och att man tillåter utländska riskkapitalister att gå in och påverka svensk, skattefinansierad välfärd. Det här är frågor som vi kämpade för inom Sverigedemokraterna och väljarna gick till val på. Nu är man helt undergivna Moderaterna, säger Jeff Ahl.

Gav upp den interna kampen inom partiet

Jeff Ahl säger att han gav upp striden med sitt dåvarande parti under valkonferensen, och i januari valde han att inte ställa sig på valbar plats på Sverigedemokraternas riksdagslista.

–Ingen vet längre vad Sverigedemokraterna står för. Man har blivit nickedockor för moderaterna. Allt för att ta sig in i det politiska etablissemanget, säger han.

Vad har du fått för reaktioner på ditt avhopp?

–Mest har jag fått positiva reaktioner via sms och twitter. Det är klart att jag också kallas för bråkstake men det kallas alla internt som står för den politik som Sverigedemokraterna stod för från början, säger Jeff Ahl.

Räknar med fler avhopp

–Det finns ett stort missnöje med hur Sverigedemokraterna har utvecklats inom partiet. Visst finns det dem som vill stanna kvar och kämpar men man kan nog räkna med fler avhopp. Att Sverigedemokraterna blivit undergivna Moderaterna innebär ju stora motsättningar i flera frågor, till exempel migrationspolitiken. Där skiljer sig Sverigedemokraterna och Moderaterna fullständigt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer