Jeff Ahl lämnar Sverigedemokraterna och kandiderar i stället för nystartade Alternativ för Sverige. Foto: Göran Lidén, SVT

Ytterligare SD-ledamot blir vilde

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Jeff Ahl lämnar Sverigedemokraterna och ansluter sig till det nybildade partiet Alternativ för Sverige, skriver Aftonbladet. Det är den sjätte politiska vilden med bakgrund i SD.

Ytterligare en ledamot för Sverigedemokraterna (SD) lämnar partigruppen. SD:s riksdagsledamot Jeff Ahl, 31, ansluter sig till det nybildade Alternativ för Sverige.

Han blir den sjätte politiska vilden med bakgrund i SD.

– SD har svikit flera vallöften. Det har sprungit runt riskkapitalister i våra korridorer som fått påverka partiets inriktning. Jag köper inte det, säger han, till tidningen.

På tisdagen håller den tidigare SD-riksdagsledamoten Olle Felten presskonferens i riksdagen. Felten lämnade nyligen Sverigedemokraterna för att ansluta sig till det nybildade högerpopulistiska partiet Alternativ för Sverige (AFS).

Intern kritik mot ”högersväng”

Sverigedemokraternas ordförande i Norrbotten, Robert Håkansson, beklagar avhoppet.

–Jag tycker förstås att det är tråkigt och vill tacka Jeff för den tid som varit. Det har under en lång tid funnits intern kritik mot att partiet gjort en högersväng. Jag och Jeff har haft liknande åsikter i det fallet men nu har han tydligen valt att gå ett steg längre. Jag tänker stanna kvar och kämpa istället, säger Robert Håkansson.

Fem riksdagsledamöter är partilösa sedan de lämnat Sverigedemokraterna (SD). Därtill har en ledamot bytt från Moderaterna (M) till SD.

  • 15 mars 2018: Olle Felten utesluts ur SD sedan han bokat riksdagens presscenter åt det nybildade partiet Alternativ för Sverige (AFS). Under presskonferensen säger Felten att han går över till AFS. Hans nya partiledare Gustav Kasselstrand får dock vänta utanför dörren till presscentret.
  • 10 november 2017: Pavel Gamov lämnar SD efter en uppmärksammad resa till Ryssland där Gamov var observatör i kommunvalet. Han ska bland annat ha krävt att få en barnota betald och ett extra hotellrum dit han kunde ta med kvinnor, under hot om att han annars skulle hävda att valet var riggat, enligt en högerpopulistisk nättidning.
  • 25 september 2017: Hanna Wigh lämnar Sverigedemokraterna i protest mot hur partiet behandlar visselblåsare. Enligt henne själv har hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av en SD-riksdagsledamot som bestraffning för att ha larmat om förskingring. Några veckor senare utsätts hennes hem i Falköping för skadegörelse. En förundersökning mot SD-riksdagsledamoten inleds men läggs ner.
  • 17 maj 2017: Patrick Reslow hoppar av M och ansluter sig till SD. Reslow motiverar partibytet med att han ogillade decemberöverenskommelsen, och att SD har fått kalla handen från M för sina försök att hitta frågor att samarbeta om.
  • 5 december 2016: Anna Hagwall utesluts efter antisemitiska uttalanden i en riksdagsmotion samma år. I motionen hävdade hon att en och samma ägare (läs: Bonnierkoncernen) äger 80 procent av alla medier, vilket inte stämmer.
  • 30 september 2015: Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson lämnar. Hon är kritisk mot partitoppen och säger att en rädsla spridit sig i partiet på grund av ledningens maktmetoder. Larsson öppnar en massagesalong, men behåller riksdagsarvodet. I maj 2017 återvänder hon till riksdagen som politisk vilde.

Källa: TT, riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.