Riksdagsledamoten Olle Felten utesluts ur Sverigedemokraterna Foto: SVT

Riksdagsledamot utesluts ur SD för ”samröre med rasister”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Olle Felten utesluts ur Sverigedemokraterna. Anledningen är att han haft ”samröre med högerextremister och rasister”, skriver partiet i ett pressmeddelande. Han själv berättar för SVT Nyheter att han frivilligt lämnar SD för det nya partiet Alternativ för Sverige.

Olle Felten uteslöts från Sverigedemokraterna i dag strax efter att han själv lämnat in sin avskedsansökan. Efter det talade han i samband med att det nya partiet Alternativ för Sverige höll en presskonferens i riksdagen. Den kunde hållas trots att presscentret bara är öppet för riksdagspartier, eftersom att Felten bokat lokalen innan han lämnade SD för att bli en del av Alternativ för Sverige.

Felten tycker att skälen till att han får gå är fåniga och lämnar själv frivilligt SD – då han anser att partikulturen är odemokratisk.

– Det är åtskilliga som har strukit på foten, kastats ut och blivit uteslutna för att man påtalat brister. Jag är långt ifrån den enda som drivit på om partikulturen, snarare tvärt om, säger Olle Felten till SVT Nyheter.

”Samröre med rasister”

Under dagen valde Feltens hemdistrikt Östergötland, där han suttit som riksdagsledamot sedan 2014, att inte ge honom förnyat förtroende inför nästa mandatperiod. Detta med anledning av att han haft ”samröre med högerextremister och rasister.”

”Ett av flera skäl till detta är att han kontinuerligt och under lång tid agerat konfliktskapande och aktivt försvårat samarbetet i partigruppen i sin kommun, bland annat genom att regelmässigt rösta emot sin kommunfullmäktigegrupp”, säger Jan Svensson (SD) som är distriktsordförande i Östergötland i ett pressmeddelande.

Felten finns inte heller på valberedningens förslag till riksdagslista. Han fick inte heller stöd att medverka på det alternativförslag som har presenterats inför helgens valkonferens som inleds i morgon. Detta är något som Felten är besviken över, berättar han.

– Jag hela tiden fått signaler att man stöttat mig fullt ut, och man har inte haft ett enda klagomål på mig som riksdagsledamot.

Fler kan lämna SD

Det nya partiet har bildats av personer som uteslutits ur SD och som uttalat strävar efter att ta SD-röster.

Tror fler kommer följa efter dig? 

– Ja, det är troligt, men det kommer säkert att ta ett tag. Just nu är situationen rätt stigmatiserad och inte så många som vågar yttra något i den vägen, säger Olle Felten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.