Lars Hansson, (SD), kommunalråd i Göteborg är utesluten ur partiet. Foto: SVT

Lars Hansson (SD): Jag har inte blivit meddelad att jag är utesluten

Uppdaterad
Publicerad

Det sverigedemokratiske kommunalrådet i Göteborg, Lars Hansson, blev i fredags utesluten ur partiet, enligt uppgifter till media. Men enligt honom själv har partiledningen fortfarande inte meddelat honom att han är utesluten.

Det var i fredags som GT först rapporterade att SD:s ende kommunalråd i Göteborg, Lars Hansson, är utesluten ur partiet.

Bland annat sa SD:s partisekreterare Richard Jomshof till tidningen att ”beslutet att utesluta honom kom att bli nödvändigt inför den stundande valrörelsen”.

SD:s pressekreterare Mikael Bystedt bekräftade även för SVT att uppgiften stämmer.

Hävdar politisk kupp

Men under måndagen säger Lars Hansson i en intervju med SVT att han fortfarande inte hört något från partiledningen.

– Jag har inte fått reda på att jag är utesluten av partistyrelsen.

På frågan om varför han tror att han uteslutits svarar han:

– Jag vet inte ens om jag är utesluten eftersom partistyrelsen inte har meddelat mig. Det är ju journalister, TV och radio som har ringt i fredags och berättat för mig.

Lars Hansson säger att han är utsatt för en politisk kupp.

– Jörgen Fogelklou och några till i distriktsstyrelsen har gjort en kupp mot mig och vill ha bort mig från styrelsen och årsmötet där de ser mig som ett hot, säger han.

Jörgen Fogelklou, distriktsordförande i SD, säger till SVT att han själv inte har spelat någon aktiv roll i uteslutningsärendet.

– Vi har ju fått yttra oss i distriktsstyrelsen, det är ju normalt. Men det är medlemsutskottet som har drivit ärendet och partistyrelsen som har fattat beslutet.

Svar från partiledningen

SVT har under måndagen sökt SD:s centrala pressavdelning. Sent under eftermiddagen återkommer pressekreteraren Christian Krappedal per mejl. På frågan om hur man ser på att Lars Hansson inte anser sig ha blivit informerad om uteslutningen blir svaret:

”Det låter märkligt, vi informerar alltid personer som är inblandade i den här typen av ärenden innan vi kommunicerar ut uppgifter i media. Varför Lars Hansson säger att han inte blivit informerad kan inte vi svara på.”

Dagarna innan Lars Hansson uteslöts försökte han i sin tur sparka både Jörgen Fogelklou och Björn Tidland, båda ledamöter i Göteborgs kommunfullmäktige.

Anledningen var enligt Lars Hansson att de båda skulle ha gått bakom ryggen på honom och spridit lögner, vilket de båda förnekar.

De båda är kvar på sina poster i fullmäktige.

– Jag är inte anställd av Lars Hansson utan av Göteborgs stad. Stadsledningskontoret meddelade oss redan i fredags att vi är välkomna på jobbet, säger Jörgen Fogelklou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.