Sylarna i södra Jämtland. Foto: Tomas Bergström/Länsstyrelsen

Lantmäteriet: ”Flera glaciärer riskerar att försvinna helt”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en kartläggning från Lantmäteriet så har Sveriges glaciärer krympt med minst tio kvadratkilometer på mindre än tio år.

Lantmäteriet kartlägger just nu Sveriges glaciärer – från Helags i Härjedalen och Sylarna i södra Jämtland till de högalpina områdena i Norrbottensfjällen.

– Vi har några få glaciärer kvar att kartlägga, men redan nu kan vi se att den totala arealen på glaciärerna har minskat med minst tio kvadratkilometer, säger Björn Olander, kartingenjör på Lantmäteriet, i ett pressmeddelande.

I början av december kom rapporter om att delar av glaciären i Sylarna har kollapsat. Lantmäteriets kartläggning visar nu att fler glaciärer riskerar att gå samma öde till mötes.

– Flera av de mindre glaciärerna har dragit sig tillbaka så mycket att de riskerar att försvinna helt, säger Björn Olander.

Mätning med flygburen laserskanning

Mellan 2011 och 2013 mättes glaciärerna utifrån traditionella flygbilder tagna 2008 och framåt. När arbetet var avslutat var den totala arealen på de glaciärer som Lantmäteriet redovisar 234 kvadratkilometer.

Nu pågår en ny mätning med hjälp av bilder från flygburen laserskanning tagna 2014 och framåt. Arbetet pågår ännu med några få glaciärer kvar att se över. Den totala arealen har i dagsläget reducerats till 224 kvadratkilometer. Den totala minskningen kan alltså visa sig vara mer än tio kvadratkilometer när alla glaciärer har kartlagts.

De här glaciärerna har dragit sig tillbaka mest sedan 2008

Jågåsjgaskajiegŋa– 365 meterOarjep Oalgásjjiegŋa– 280 meterAlep Sarekjiegŋa– 240 meterÁhkájiegŋa– 230 meterMíhkájiegŋa– 215 meterRusjkaglaciären– 180 meterSuottasjjiegŋa– 170 meterRabots glaciär– 160 meterTjåggŋårisjiegŋa– 160 meterÖstra Bossosglaciären– 120 meter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.