113 13 är ett informationsnummer som för många är helt okänt. Där ges information vid olyckor och kriser. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Sveriges mest okända nödnummer

Publicerad

I Luleå, Karlstad och Jönköping sitter SOS Alarms operatör och besvarar frågor på Sveriges Nationella informationsnummer 113 13. Men numret är okänt för många.

SOS Alarms presschef Linda Bengtsson

– Vi ser att det blir ett högre tryck på nödnumret 112 när det sker större olyckor och kriser. Det gör att de som verkligen är i behov av hjälp riskerar att få vänta. 113 13 är för många ett okänt nummer, säger SOS Alarms presschef Linda Bengtsson.

Hon säger att terrordådet på Drottninggatan är ett exempel där 113 13 hade varit användbart.

– Det är viktigt att kunna skilja på olika nummer. Sjävklart är det 112 som gäller vid akut behov av hjälp men är behovet information vid till exempel en större krishändelsen är det 113 13 som gäller.

Hon säger att det också är möjligt att relativt snabbt ta in fler personer som kan hjälpa till att besvara frågor på 113 13.

Förmedla information

Numret som funnits sedan 2013 togs fram på uppdrag av regering och är ett stöd för kommuner och andra ansvariga aktörer för att förmedla information till allmänheten vid allvarliga olyckor och kriser.

All information som lämnas ut via numret är verifierad, det vill säga den kommer från kommuner, länsstyrelser, myndigheter eller andra ansvariga aktörer.

LÄS MER: Busringande till SOS allt vanligare

Fyra viktiga telefonnummer:

Visa

112
Vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö.

113 13
Få eller lämna information om allvarliga kriser och olyckor.

114 14
Polisens nummer för icke akuta händelser.

1177
Sjukvårdsrådgivning via telefon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer