Foto: TT

Busringande till SOS allt vanligare

Det finns nummer som absolut inte är lämpliga att busringa till. Det kan få allvarliga följder.

På SOS Alarm har man fullt upp med personer som ringer in och vill prata av sig, köpa pizza, och till och med vill ha skjuts hem från krogen.

Varje år den 11 februari uppmärksammas 112-dagen. Syftet är att öka kunskapen kring nödnumret 112 och informera vilka nummer man ska ringa till för att komma rätt.

Nödställd kan få vänta onödigt länge

– Det förekommer fortfarande allt för många busringningar och varje samtal måste besvaras av våra operatörer och dom tar tid att hantera. När ett samtal kommer in så finns det en risk att den som är i nöd får vänta onödigt länge för att få svar på sitt samtal, säger Daniel Lundin platschef på SOS Alarm.

Han beskriver några av de telefonsamtal SOS får som inte har att göra med en allvarlig och utsatt situation:

– Från att vilja ha skjuts hem från krogen till att man vill bli kopplad till sina föräldrar för att man har fått slut bensin i sin moped och vill bli hämtad, så det förekommer tyvärr alla möjliga olika förslag som operatörerna får handskas med på 112.

Ett brott som kan få påföljder

Att ringa samtal av den typen till SOS gör man inte självklart ostraffat.

– Det är ett brott att göra och det blir en polisiär anmälan om det föreligger att man ringer om ett ärende som inte är akut och där vi skickar dit hjälp resurser, säger Daniel Lundin.

SOS bedömer att en tredjedel av de samtal de får inte  borde hamna hos dem.

– Och det är nått som vi försöker nå ut med under den här dagen till allmänheten; att ringa till rätt nummer när det inte är en nödsituation, säger Daniel Lundin.

TV: Se nyhetsinslaget på SVT Play

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer