Hör SVT:s meteorologer Tora Tomasdottir och Maria Augutis berätta om resultatet i årets solliga. Foto: SVT/Lise Åserud/TT

Sveriges soligaste plats är Luleå – vann med några få minuter

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s solliga är avgjord och det blev en kamp ända in på mållinjen. Men Luleå strålade mest och lyckades hålla Svenska högarna bakom sig – med några ynka minuter.

Solligan är ett samarbete mellan SVT Väder och SVT Datajournalistik och har bokförts sedan många år tillbaka. Luleå fick en flygande start på sommaren och bara under vecka 26-28 snittade staden nästan 15 timmar sol – om dagen.

Svenska högarna i Norrtälje kommun och västerbottniska Umeå har dock skuggat ettan Luleå och till slut handlade om solminuter och inte timmar.

– Det blev riktigt tajt men Luleå vann med 18 minuter, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

I morgon, lördag, pekar prognosen på ännu mer sol över Luleå men på söndag kommer regnet falla som på många andra ställen längs Norrlandskusten.

Det blev minst sagt en gassande gastkramning men Luleå häll undan med 18 minuter. Foto: SVT Grafik

Se solligan här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.