Svin(n)smart matsatsning på klimatlåda i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Överbliven mat på Strömbackaskolan i Piteå säljs till elever och personal. Den nya satsningen Klimatlådan är ett steg för att minska matsvinnet och spara på miljön.

Flera kommuner i landet har provat Klimatlådan med mycket gott resultat. Konceptet är enkelt; den som är intresserad av att köpa mat efter lunchen tar med en egen matlåda och fyller med maten som blivit över i serveringsdiskarna. Betalning sker via Swish.

30 kronor per låda

I Piteå kommun är Strömbackaskolan först ut att prova. Det är endast personal och elever på skolan som har möjlighet att handla mellan kl. 13.15-13.30. Maten kostar 30 kronor per matlåda.

– Även om det inte varit en så stor rusch så är det ett steg i rätt riktning, säger Helena Lundberg, avdelningschef på måltidsservice, fastighet- och serviceförvaltningen.

Eleven Ida: ”Jättebra”

Syftet är att minska på matsvinnet och spara på miljön. Något som ligger i linje med kommunens hållbarhetsarbete.

– Jag tycker att det är jättebra! Det slängs mycket mat så det är bra om den kommer till användning, säger Ida Jonsson, elev vid Strömbackaskolan.

Kocken hoppas framgångsrecept

Beslutet har fattats av fastighets- och servicenämnden och projektet kickade igång vid terminsstarten. Om det blir lyckat är tanken att Klimatlådan ska kunna erbjudas vid samtliga förskolor och skolor.

– Jag tycker att vi ska fortsätta med det här, säger Sabah Larsson, kock vid Strömbackaskolan.

I klippet berättar Helena Lundberg hur det har gått med försäljningen hittils.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.