Älvsbyns kommun har lagt ett hektiskt dygn bakom sig. Men många brottas med problem även i dag efter det långa strömavbrottet. Foto: Simon Vikström/SVT

Sviter efter långt strömavbrott i Älvsbyn – det ska du tänka på

Uppdaterad
Publicerad

Under ett halvt dygn var stora delar av Älvsbyns kommun utan el. Nu kommer det efterdyningar och många privatpersoner kämpar med frusna vattenledningar och fjärrvärme.

När SVT når kommunchefen Anna Lindberg har hon nyss suttit i stabsmöte. Strömavbrottet lamslog samhället och det tog tid att mobilisera sig när telefoni och annan kommunikation låg nere.

– Nu är förskolor, fritids och andra verksamheter igång igen. Men det var ett tufft dygn och vi ska utvärdera vår krisberedskap, säger hon.

Sviter efter strömavbrottet

Om det kommer regn efter solsken så kommer det frusna element efter ett långt strömavbrott i 40 minusgrader.

– Det är många med fjärrvärme som ringer och har problem. De har varmt vatten i kranarna men ingen värme i elementen, säger kommunchefen.

Tips på hur du får igång värmen

I faktarutan nedan får du tips på hur du kan få igång värmen – men inte utan en brasklapp.

– Var försiktiga och värm inte på för hårt så att det börjar brinna, säger Anna Lindberg.

Tips till kunder med fjärrvärme

• Värm upp din fastighet med andra uppvärmningsalternativ så som elelement, gasolvärmare eller dylikt. Detta minskar risken att hela systemet fryser sönder. Ju snabbare din fastighet blir varm desto snabbare kan ledningarna tina.

• Ligger ledningarna i/under golvet rekommenderar vi dig att försöka värma under grunden med hjälp av till exempel kupévärmare, gasolvärmare, dieselkanon eller liknande.

• Har du synliga ledningar i huset kan du försöka känna efter var ledningen är som kallast. Försök att värma där.

• Kontakta en rörmokare för att få ytterligare hjälp.

Källa: Älvsbyns Energi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.