Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Älvsbyns säkerhetssamordnare berätta hur de hanterar extremkyla och strömavbrott samtidigt. Foto: Simon Vikström/Adam Berlin/SVT

Extremkyla och strömavbrott lamslog Älvsbyn – gatorna helt öde

Uppdaterad
Publicerad

Ett strömavbrott drabbade tusentals kunder i Älvsbyn – mitt i den stränga kylan med temperaturer på under 40 minusgrader. Hemtjänsten tvingades till kraftiga prioriteringar och det har varit stora problem med trygghetslarmen.

Vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen kom så strömmen tillbaka men innan dess var läget mycket ansträngt.

Älvsbyns kommun krisledning aktiverades för att få kontroll på situationen och använder brandstationen som samlingspunkt.

Det stora problemet har främst varit att trygghetslarmen inte fungerar.

– Det är jätteobehagligt. Vi har försökt nå ut till de som är drabbade men det är svårt. Om möjligt ta kontakt med dina anhöriga, säger kommunchef Anna Lindberg, till SVT under förmiddagen.

”Bensinpumparna fungerar inte”

Hemtjänsten har tvingats till kraftiga prioriteringar. Fokus har legat på den dagliga tillsynen och veckoinsatser planeras en annan dag.

– Den här kylan ställer till det för bilarna. Dessutom fungerar inte bensinpumparna på grund av strömavbrottet, berättade Anna Lindberg.

Under torsdagsmorgonen har det varit temperaturer kring 40 minusgrader i centrala Älvsbyn.

– Vi har reservaggregat på äldreboenden, i kommunhuset och biblioteket dit kommuninvånare kan komma för att värma sig, säger kommunchef Anna Lindberg.

Mat till kommunens boenden har man löst genom att servera kall mat.

Kylan ställer till det för tekniker

Vattenfall har kopplat in strömlösa kunderna i området stegvis och vid 15-tiden hade samtliga ström igen.

– Nu när vi har ström igen så räknar vi att det mesta snabbt återgår till det normala, men den här situationen är ett riktigt wake-up call för oss. Samhället kan vara så sårbart, säger Margareta Lundberg, säkerhetssamordnare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Adam Berlin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.