Sven-Erik Bucht talade när SVT invigde den nya lokalredaktionen i Övertorneå. Foto: SVT

SVT inviger lokaler i Övertorneå

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigs SVT:s nyaste lokalredaktion i Övertorneå. Satsningen är ett led i att stärka minoritetsspråksbevakningen och att öka närvaron i östra Norrbotten.

– Vi gör allt mer tv-program med anknytning till Tornedalen så en redaktion på plats känns helt rätt, säger Mattias Barsk, biträdande programchef med ansvar för minoritetsbevakningen som själv har rötterna i Tärendö.

Snabbare när det gäller

SVT Nyheter Norrbotten finns redan i Luleå och Kiruna, där bland annat den samiska redaktionen håller till. Meänkielibevakningen har tidigare även den skötts från Kiruna, men nu har ledningen fattat beslutet att öppna nya lokaler i Övertorneå.

– Det här innebär att vi finns närmare rent fysiskt och kan lyssna in publiken på ett annat sätt. Dessutom kan vi vara snabbare när det gäller. Vi hoppas att den här redaktionen kommer kännas som en självklar del av Tornedalen och Norrbotten, där berättelserna från trakten hämtas in och kommuniceras ut till omvärlden. Vi har en duktig redaktör på redaktionen och fler medarbetare kommer att vara på plats när produktionerna kräver det, säger Mattias Barsk.

”Fånga upp saker på ett annat sätt”

Redaktören som bemannar den nyöppnade redaktionen heter Ahti Aasa. Han är glad åt att nu få arbeta på hemmaplan.

– Finns man och verkar här kan man fånga upp saker på ett annat sätt än om man betraktar något från sidan. Jag säger inte att man med säkerhet kan göra det på ett bättre sätt – men på ett annat sätt än om man har till exempel ett Stockholmsperspektiv på Tornedalen. Och det ger en ökad mångfald i SVT – vilket är mycket bra.

Radion under samma tak

Förutom SVT:s redaktör kommer även en medarbetare från Sveriges Radio att ha sin hemvist i de nya lokalerna

– Vi har verkligen funnit en fin lösning med både SVT och SR under samma tak, där de kommer att ha ett utbyte av varandra utan att för den skull springa på samma bollar, säger Mattias Barsk.

– De samiska- och meänkieliprogrammen har verkligen fått stor uppmärksamhet under de senaste åren, och med den här redaktionen på plats hoppas vi att finna fler starka berättelser som kommer att beröra resten av Sverige – och i en del fall också Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.