Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) träffar på tisdagen branschorganisationen SweMins jurister som granskat länsstyrelsens beslut om Kallak.

Kallakgruvan: Kommunalrådet driver frågan vidare

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) ska på tisdag träffa branschorganisationen SweMins jurister som granskat länsstyrelsens yttrande om Kallak.

Länsstyrelsen sade nej till Beowolfs ansökan om bearbetningskoncession i Kallak utanför Jokkmokk. Och den enkla förklaringen till det var att rennäringen gick före gruvbrytningen.

Ger inte upp

Men Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson ger inte upp. Han kommer att vara med på ett flertal möten under den närmaste tiden för att övertyga viktiga instanser att gruvprojektet är livsviktigt för kommunens överlevnad.

Gruvbrytning i Kallak

På tisdag träffar han branschorganisationens SweMins jurister som granskat länsstyrelsens yttrande.

– Vi kommer att titta på yttrandet i sig själv för att se vilka konsekvenser det kan få för infrastruktursatsningar i Jokkmokk och i Norrbotten.  Om länsstyrelsen får resonera så här i sina yttranden så kommer det att få stora konsekvenser för framtida investeringar, säger Robert Bernhardsson.

”Stort bakslag”

Han tycker att länsstyrelsens yttrande är ensidigt.

– Det är elva sidor, men man klarar inte av att sätta in hela investeringen i ett sammanhang. Det här är ett stort bakslag för vårt investeringsklimat.

Robert Bernhardsson menar att det är viktigt att förstå konsekvenserna av yttrandet.

– För Jokkmokk blir konsekvenserna oerhörda.  Vi behöver ha en länsstyrelse som ser det möjligt att också investera i vår kommun och det har vi inte i dagens läge.

Han säger till SVT Nyheter Norrbotten att ”ett antal personer” ska vara med på tisdagens möte.

– Men jag vill inte gå in på vilka personer det handlar om.

Beowulfs styrelseordförande Göran Färm ska tydligen vara med?

– Jag kommenterar inte det heller, säger Robert Bernhardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet