Sydtoppen har växt

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges högsta fjäll Kebnekaise har blivit högre. Det visar den senaste mätningen som Tarfala forskningsstation har gjort.

Tarfalas forskningsstation gjorde nyligen en ny mätning som visade att sydtoppen på Kebnekaise har blivit 4.5 meter högre. Nu är sydtoppen 2102 meter över havet, förra året var den 2097.5 meter över havet.

Då befarade man att avsmältningen av glaciären på Kebnekaises sydtopp skulle innebära att Sveriges högsta punkt istället skulle bli Kebnekaises nordtopp – 2096.8 meter över havet.

Sydtoppen stannar på topp

– Det är fortfarande mycket snö kvar på fjället och den kalla sommaren har bromsat in avsmältningen av glaciären på sydtoppen. Kebnekaises sydtopp kommer inte smälta av så mycket i sommar. Vilket betyder att den högsta punkten i Sverige även i fortsättningen kommer att vara Kebnekaises sydtopp med sina 2102 meter över, säger Ninnis Rosqvist, föreståndare på Tarfala forskningstation

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.