Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Missionskretsen i Boden om vad det betyder att kunna träffas och ägna sig åt handarbete. De berättar även mer om hur svårt det blivit att skicka iväg pengarna de samlar in. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Syförening i Boden fyller 80 år – samlat in över en miljon till välgörenhet

Uppdaterad
Publicerad

I 80 år har Missionskretsen i Boden genom handarbete samlat in pengar till välgörenhet. Sammanlagt säger sig syföreningen samlat in upp till en och en halv miljon kronor genom åren – men det här är något som blir allt svårare.

Det har blivit en hel del pengar som Missionskretsen i Boden samlat in till välgörenhet. Omkring en och en halv miljon enligt de själva. Många bäckar små.

Under söndagen firade de 80 år med tårta och utställning på församlingsgården i Boden. Agda Olofsson, 92 år, har varit med sedan 50-talet.

– Gemenskap, att vara tillsammans, det ger mycket. Och så känns det bra att bidra med lite grann, säger hon.

Allt svårare att skicka pengar

Men i och med att Sverige går mot ett allt mer kontantfritt samhälle har föreningen fått det svårare med att skicka iväg pengar.

– Vi kan inte sitta och swisha tjugo kronor hit och en tia dit. Det var så enkelt förut. Vi samlade ihop pengarna, räknade dem och gick med de till banken, säger medlemmen Ragnhild Sundqvist.

I klippet hör du mer om svårigheterna med att skicka iväg pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.