Stora förseningar i tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Ett tåg med passagerare ombord har fastnat vid Riksgränsen och passagerarna måste evakueras med bandvagnar. Dessutom har dåligt väder tidigare under dagen gjort att ett tåg gick sönder precis utanför Kiruna, vilket skapar stora förseningar för resenärerna.

Ett tåg med resenärer sitter fast mellan Riksgränsen och Katterjåkk. Där är det drivsnö som har gjort att man har fastnat. Passagerarna har suttit i tåget sedan ungefär klockan 16.30. SJ vet i nuläget inte när de kommer att kunna evakueras.

”Två meter höga snödrivor”

– Det är snöstorm och väldigt hård vind på platsen och två meter höga snödrivor har drivit in över spåret, så tåget körde fast, säger Dan Olofsson, kommunikatör hos SJ.

SJ försökte att putta loss tåget med hjälp av malmlok som man lånade från gruvbolaget LKAB, men inte heller det lyckades.

– Resenärerna kommer att evakueras av räddningstjänsten, de kommer att köra dit bandvagnar och snövesslor för att ta resenärerna till hotellet i Riksgränsen. Det ligger bara någon kilometer bort men det är dåligt väder och väldigt mycket snö, säger Dan Olofsson.

Har värme och el

Tåget är dock fullt fungerande och resenärerna har värme, mat och el.

– Det går ingen nöd på passagerarna, de får bara vänta på att ta sig vidare. Nu kommer de att få hotellrum i Riksgränsen och få åka vidare imorgon när banan är röjd.

Tåg stod stilla vid Kiruna

Det har varit problem i tågtrafiken på andra håll under dagen. Ett tåg på väg från Narvik mot Luleå drabbades av ett fel på loket och blev fast några kilometer utanför Kiruna vid 16-tiden på söndagen. Och nu blir det en lång väntan för resenärerna på tåget innan de tar sig vidare igen – i alla fall för dem flesta.

En del resenärer som skulle av i Kiruna valde att kliva av direkt när tåget fastnade.

– Lyckligtvis stannade tåget precis där det finns en väg, så det var resenärer som skulle till Kiruna som valde att kliva av där och lösa egen transport, säger Dan Olofsson.

Får vänta på nytt tåg

De andra resenärerna fick vänta ett tag innan ett nytt lok kom och förde de vidare till Kiruna, där de nu får vänta tills Norrtågs avgång 18:25.

– Anledningen till att vi inte skyndar på det mer är att det är ett fel längre söderut i Boden. Det gör att vi kommer få stå och vänta på att trafikverket åtgärdat det felet.

Enligt Trafikverket är ska det felet vara löst vid 23-tiden. Det betyder alltså ytterligare förseningar innan resenärerna tar sig vidare söderöver.

– Det är jättetråkigt att de blir så pass sena. Men det är trots allt den bästa lösningen, det hade inte gått fortare att åka buss, säger Dan Olofsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hårt väder i fjällen

Mer i ämnet