Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tågpendeln mellan Luleå och Boden läggs ned i väntan på dubbelspår Foto: Michael Nyberg/SVT

Tågpendeln mellan Luleå och Boden läggs ned: ”Ta bussen i stället”

Publicerad

Vid årsskiftet läggs tågpendeln mellan Luleå och Boden ned i väntan på att det blir dubbelspår på sträckan. Fram till nu har i snitt bara fyra passagerare åkt per tur.

Det var i april 2019 som den regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten (RKM) drog igång Tågpendeln med elva dubbelturer per vardag mellan Luleå och Boden.

Bara fyra personer per tur

I år har det ökat till tolv turer, men antalet passagerare har legat fast på bara fyra personer per tur under åren och nu agerar myndigheten.

– Vi har gjort ett omtag och vi ska ta bort de unika pendlingsturer som finns. Kvar blir då åtta genomgående turer till Haparanda, Kiruna och Umeå. Vi lägger tågpendeln på is tills vi får dubbelspår på sträckan. I dag är det för trångt på rälsen och vi får inte den tidtabell vi vill ha, säger Mats Aspemo, vd för RKM.

Uppmanar syrrorna att ta bussen istället

Han tycker att de kritiska sköterskorna vid Sunderby sjukhus ska tänka på att Norrbotten har en sammanhållen kollektivtrafik av olika trafikslag.

– Om det inte går ett tåg så ta bussen istället. Vi har en frekvent busstrafik till Sunderby sjukhus från bland annat Boden, säger Mats Aspemo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.