Tågstopp efter krock med kontaktledning Foto: Johan PalomäkiVisa alla (7)
Visa alla (7)

Tåg körde på kontaktledning – passagerare fick evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Ett persontåg med ett 20-tal passagerare ombord blev strömförande och fylldes av rök sedan det kört på en kontaktledning vid Bodens södra.

Larmet kom strax före 14 på onsdagen. Ett persontåg på väg från Boden till Umeå hade av oklar anledning kört på en elledning och blivit ståendes på spåret. Eftersom kabeln som låg på tåget var strömförande var all el tvungen att kopplas bort innan det 20-talet passagerare som befann sig på tåget kunde evakueras.

Ingen panik på tåget

Johan Palomäki var en av passagerarna på tåget och till SVT Nyheter Norrbotten berättar han att det hela gick lugnt till.

– Jag somnade direkt när jag klivit på tåget i Boden och vaknade av att vi stod stilla och hörde folk prata om att något hänt men ingen verkade veta exakt vad.

Han berättar att han hörde folk prata om rökutveckling och eventuell brand men att det skulle vara längre bak i tåget.

– Det blev ju mörkt på tåget men jag uppfattade aldrig att det blev någon panik utan alla ombord funderade över vad som hänt. Och ganska snart dök räddningstjänsten upp och hjälpte alla passagerare ut.

Trafikverket förtegna om olyckan

Samtliga passagerare fick fortsätta sin resa med buss för vidare färd mot Umeå.

– Det är klart att det är trist att åka buss men värst är det för passagerare som ska vidare söderut från Umeå och behöver passa anslutningar.

Enligt SVT Nyheter Norrbottens reporter Erica Larsson ska evakueringen gått bra och det tog omkring 10 minuter att evakuera passagerarna.

– Trafikverket är kvar här på platsen för att utreda händelsen men de vill av utredningsskäl inte säga något mer.

Påverkar tågtrafiken

På grund av olyckan är det stopp i tågtrafiken förbi Boden södra. Det uppger Trafikverket. Stoppet påverkar alla tåg som passerar Boden södra mot Umeå och Gällivare med mellanliggande stationer. Trafiken beräknas gå som vanligt senare under kvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer