Tågtrafiken i norra Norrbotten ställs in som följd av sträng kyla, meddelar operatören Vy Tåg. Bilden: ett Vy-tåg vid stationen i Abisko Östra. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Jonas Redin/SVT

Tågtrafik i Norrbotten ställs in – för kallt att köra

Uppdaterad
Publicerad

Nu ställs tågtrafik in i Norrbotten på grund av kylan. Enligt operatören Vy som kör nattågstrafiken är det med hänsyn till passagerarnas säkerhet.

Det handlar om tågtrafiken runt Kiruna som nu ställs in, då det väntas flera dagar med temperaturer på under 30 minusgrader.

Operatören VY, som kör nattågstrafiken till och från Norrbotten uppger följande:

”Våra lok och vagnar klarar dessa temperaturer men vissa sträckor går tågen långa sträckor genom väglöst land. Det innebär begränsad möjlighet till felavhjälpning eller evakuering om något skulle ske med infrastruktur eller fordon. Som en säkerhetsåtgärd har vi därför beslutat att ställa in trafiken för utvalda delsträckor.”

Stoppet kan bli fram till torsdag 9 december.

Även regionala operatören Norrtåg ställer in trafik i Kirunaområdet. Där kommer den inställda tågtrafiken, främst mellan Gällivare och Kiruna, ersättas med buss. Detta gäller under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.