En tandläkare i Norrbotten blir av med sin legitimation då tandläkaren vägrat Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att göra en tillsyn. Det här är en arkivbild Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Tandläkare tappar legitimationen – vägrade tillsyn

Publicerad

En tandläkare i Norrbotten har hållit sig undan tillsynsmyndigheten Ivo sedan 2015, efter en anmälan från Folktandvården. Först nu, efter nära tre år, anser Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) att det får räcka, och återkallar tandläkarens legitimation.

– Det finns absolut risker med detta, men bevisbördan ligger på oss och så måste det vara i en rättsstat, säger Ivo:s inspektör Rebecca Mörk till Siren.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ansåg redan i mars 2016 att det fanns grund för att dra in legitimationen eftersom tandläkaren ”systematiskt undanhållit” sig tillsyn och därmed visat sig ”uppenbart olämplig” för yrket. Men HSAN tyckte inte att Ivo hade tillräckligt med bevis den gången.

Tandläkaren avskedades

Det var i juni 2015 som Region Norrbotten anmälde allvarliga brister kopplade till tandläkarens journalföring till Ivo, men arbetsgivaren hade också synpunkter på tandläkarens olovliga frånvaro och sena ankomster till jobbet. För dessa brister hade tandläkaren sannolikt inte förlorat legitimationen direkt, men avskedades någon månad senare.

Om personen har arbetat som tandläkare sedan dess går inte säkert att säga, eftersom det inte finns något heltäckande register över vårdpersonal som arbetar.
 

Ser allvarligt på händelsen

– Men vi har vissa signalsystem vi kan kolla, exempelvis läkares förskrivningar. När det gäller tandläkare kan vi se om de får ersättning från Försäkringskassan för vissa behandlingar, vilket tandläkare i regel får, säger Rebecca Mörk.
I detta fall har Ivo inte sett några tecken på att tandläkaren arbetar.
– Vi ser väldigt allvarligt på att man inte vill låta sig utredas av oss. Det är dock relativt ovanligt med så här lång handläggning, säger Rebecca Mörk till Nyhetsbyrån Siren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer