”Tänkte att jag tagit vatten över huvudet”

Nu har författaren Bengt Pohjanen översatt gränsälvsöverenskommelsen till meänkieli. Han menar att översättningen ger språket ytterligare status.

– Det var många gånger jag tänkte att jag tagit vatten över huvudet. Men när man kom in i rytmen och började förstå texten vad den betyder på svenska och finska så gick det bra.

– Jag är glad att jag gjorde det och stolt över att man på meänkieli kan översätta mycket svåra och komplicerade texter, säger han.

Tillhör världen

Gränsälvskommissionen är ett svenskt- finsk samarbetsorgan som bland annat arbetar med vatten- och fiskeärenden i Torne- och Muonio älvar. Och den nu till meänkieli översatta gränsälvsöverenskommelsen reglerar det arbetet.

– Det är ett av världens alla språk och det är här nu. Det är den betydelse översättningen får. Jag tror ju inte att man ens på svenska läser överenskommelsen, skrattar Bengt Pohjanen. Men nu vet staterna vad som gäller.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer