Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Tätorter i Norrbotten har sämst samhällsservice i landet

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär fyra mil till närmsta vårdcentral och apotek. Det är två orsaker till att Porjus i Jokkmokks kommun är en av två tätorter som får bottenplats i sammanställningen.

I Moskosel i Arvidsjaurs kommun är det lite närmre till apoteket men en halv mil extra till vårdcentralen. Värt att notera i Moskosels fall är att det till hösten väntas öppna en lanthandel, något som skulle kunna förbättra det totala betyget. Under hösten kör dessutom en mobil mottagning i form av en buss till just Moskosel för att vården ska komma närmare de boende.

Ytterligare två orter från länet i botten

I Hem & hyras granskning har man tagit hänsyn till avståndet fågelvägen till sex olika typer av samhällsservice. Närmsta bensinstation, livsmedel, vårdcentral, apotek, systembolag och postutlämning. Högst värderas närheten till livsmedelsbutiker, medan distansen till ett systembolag väger minst.

Ytterligare två tätorter från länet finns med i bottenskiktet, Hedenäset i Övertorneå och Båtskärsnäs i Kalix är bland de 14 tätorter som tar plats på den mindre smickrande listan.

Tätorter i Norrbotten med lägst betyg:

(Närmsta bensinstation/ livsmedel/ vårdcentral/ apotek/ systembolag/ postutlämning)

Porjus, Jokkmokk: 0 km/ 38,8 km/ 39,3 km/ 38,9 km/ 38,7 km / 38,7 km (Totalbetyg: 1)

Moskosel, Arvidsjaur: 0 km/ 33,6 km/ 45 km/ 33,7 km/ 33,7 km/ 33,5 km (Totalbetyg: 1)

Hedenäset, Övertorneå: 3,6 km/ 16 km/ 16,7 km/ 16,7 km/ 16,1 km/ 16 km (Totalbetyg: 2)

Båtskärsnäs, Kalix: 6,2 km/ 8,4 km/ 13,8 km/ 8,4 km/ 14,6 km/ 8,4 km (Totalbetyg: 2)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.