Maud Ån projektledare Kulturarv 2019. Foto: SVT

Så ska kulturarvet i Norrbotten främjas

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes temaåret Kulturarv 2019. Målet som Region Norrbotten har med temaåret är att den ska bidra med att främja kulturarvets roll som en av hörnstenarna i den kulturella mångfalden.

Invigningen skedde i Kirunas nya stadshus med musik och föreläsningar från olika kulturområden.

– Tanken är att vi ska lyfta fram allt som finns i Norrbotten. Det är ett rikt län med mängder av både natur- och kulturmiljöer och ett kulturarv med både språk och människor som kan berätta, säger Maud Ån, projektledare Kulturarv 2019 och fortsätter:

– Det finns mängder med saker att se, man kanske blir hemmablind så ett sådant här år kan hjälpa till att skjutsa fram och upptäcka vad vi verkligen har i Norrbotten.

Mindre kända världsarvet

Det finns tre stora kultur världsarv i Norrbotten som har hela världens ögon på sig.

– Det är Gammelstads kyrkstad som skapades på 1600-talet, det är en samling stugor för långväga kyrkobesökare från den tiden.

Hon fortsätter:

– Det är Laponia som är ett  natur- och kulturlandskap med tusenåriga spår av människor i landskapet.

– Den mindre kända världsarvet är Struves meridianbåge som är ett mätsystem från 1800 – talet som med mätpunkter bestämde jordens storlek och form fyra mätpunkter finns i Norrbotten.

”Kulturarvet tillhör oss alla”

Kulturaktörer kan komma med egna förslag på kulturarrangemang som de vill visa upp under temaåret.

– Ja, man får lyfta något ur sitt eget konstområde, det är öppet vad man vill. Egentligen är det så att alla är en del utav kulturarvet och det tillhör oss alla, säger Maud Ån, projektledare Kulturarv 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.