Karl Andersson, professor vid Luleå tekniska universitet ser stora möjligheter med ny teknik i äldrevården. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Testbädd för 5G i Luleå ska öka livskvalitén för de äldre

Publicerad

I sommar kommer en testbädd för 5G att installeras på äldreboendet i Kronandalen i Luleå. Sedan tidigare har Luleå tekniska universitet öppnat Sveriges nordligaste testbädd för 5G på Särkivaaragården i Övertorneå.

Syftet med testmiljön för 5G är att underlätta för vårdpersonal och bidra till ökad livskvalité för de äldre.

– Testbädden för 5G ska göra det möjligt att koppla upp befintlig teknik, så att de äldre ska kunna stiga upp ur sängen på egen hand. Genom att sätta ett armband på de äldre ska vårdpersonal kunna mäta bland annat vikt och blodtryck som de måste hålla koll på, säger Karl Andersson, professor vid Luleå tekniska universitet.

Viktigt att testa tekniken i

Projektet 5G för vård och omsorg ägs av Luleå tekniska universitet och kostar 8,4 miljoner kronor

–  Nyligen har vi invigt vår testbädd för 5G på Särkivaaragården i Övertorneå. Det är viktigt för oss att komma ut i verkligheten och testa den här tekniken i en vård och omsorgsmiljö, säger Karl Andersson.

Tillsynsrobot gör virtuella besök

En del i testbädden är ett videokonferenssystem som håller på att testas över 5G på Särkivaaragården. Under juni månad ska en tillsynsrobot testas genom virtuella besök hos personer på boendet. I sommar kommer även en testbädd för 5G att installeras på äldreboendet i Kronandalen i Luleå.   

– Målet med en testmiljö för 5G är att vårdpersonal ska få mer tid för de boende genom att använda sig av teknik som kan utföra en del av arbetsuppgifterna, säger Karl Andersson.

Höga förväntningar på projektet

Projektet för 5G startade under 2019 och kommer att pågå fram till februari 2023. 

– Vi hoppas att övre Norrland ska bli en plats för innovationer och att vi blir ledande inom Sverige och kanske Europa då det gäller 5G-uppkopplade vård- och omsorgsmiljöer, säger Andersson avslutningsvis.

I klippet berättar professorn Andersson mer om testmiljön för 5G som ska underlätta för vårdpersonal och öka livskvalitén för de äldre.

Så finasieras projektet 5G för vård och omsorg

Projektet 5G för vård och omsorg ägs av Luleå tekniska universitet och kostar 8,4 miljoner kronor. Det är EU:s regionala utvecklingsfond som finansierar hälften av projektet och den andra hälften på 4,2 miljoner kronor finansieras av regionerna Norrbotten och Västerbotten samt kommunerna Övertorneå, Luleå, Skellefteå och Storuman som är en del i projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.