Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du delar av Thomas Marainens jojk till Börje Salming och ser bilder från hyllningen på ishotellet i Jukkasjärvi. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Thomas innerliga jojk till Börje Salming: ”Stark som en björn och konung på isen”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Thomas Marainen ”skrillade” med bröderna Börje och Stig Salming på Kirunas isfläckar i ungdomsåren. När ishotellet i Jukkasjärvi hyllade Börje Salming med en staty intog Thomas scenen och jojkade för hockeylegendaren.

Börje Salmings betydelse för svensk ishockey saknar motstycke, och han betydde också mycket för Sápmi. Han kallade sig själv för halvsame och höll området kring hembyn Čoalbmi nära hjärtat.

Under söndagen hyllades Börje Salming både med egen gata i Kiruna och en staty på ishotellet i Jukkaksjärvi. Många hölll tal och berättade om människan Börje Salming.

Börje Salming hyllas

”Stark som en björn”

En av dem var den samiska författaren Thomas Marainen som först  berättade anekdoter om ungdomsåren och sedan framförde en specialskriven jojk till barndomsvännen.

– Han var stark som en björn och en konung på isen, säger han.

I klippet hör du delar av jojken och ser bilder från hyllningen på ishotellet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Börje Salming hyllas

Mer i ämnet