Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör Börje Salming prata om hur han såg på sin samiska identitet. Foto: Fredric Alm/TT

Sápmi sörjer Börje Salming: ”Hans samiska arv betydde mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Det samiska arvet och hembyn Čoalbmi (Salmi) betydde mycket för Börje Salming. Han sörjs nu av vännerna i hemtrakterna.

– Vi hade planerat att fara till Ribasjávri och fiska som vi brukade, men nu blir det inget av det, säger Börje Allas i Talma sameby.

Även om Börje Salming för de flesta kanske är känd enbart för ishockeyn så var han betydelsefull på flera sett inom Sápmi. Området kring hembyn Čoalbmi på norra sidan Torneträsk var nära hjärtat för honom. Dit återvände han ofta. Och människorna i grannbyarna minns honom med värme.

Det samiska var viktigt för Börje även om han i början kallade sig för halvsame, berättar Börje Allas.

– Jag jobbade på Samernas idrottsförbund och vi skulle uppvakta regeringen för att få mer pengar till den samiska idrotten. Och då följde Börje Salming med på det mötet, säger han.

Börje Salming frågade då om det var okej att följa med fast han var halvsame, som han kallade sig.

– Det finns inga halva människor sa jag till Börje. Antingen är du en same eller så är du inte alls. Efter det så sa Börje att han var same, säger Börje Allas.

Han fortsätter:

– Börje tackade mig och sa att det kändes bra. Att få vara en hel människa.

Börje Salming när han uppvaktade regeringskansliet tillsammans med Börje Allas och Dessan Pitssa 2005. Han engagerade sig då för att hjälpa SSIF, Samernas Svenska Idrottsföreningen, få mera pengar till sameidrotten. Foto: Leif R Jansson/TT

Gav stöd till Talma sameby

2019 var möttes Talma sameby och svenska staten i Svea Hovrätt, då samebyn stämt svenska staten. På plats var även Börje Salming tillsammans med brodern Stig för att stötta samebyn. För advokat Camilla Wikland var det en speciell händelse.

– När slutpläderingen var klar i rättsalen, så började Börje att applådera, men tystades ner. Efteråt så berättade Börje att han inte kunde förstå varför man inte fick applådera i rättsalen. Man borde ju få visa uppskattning tyckte han, säger Camilla Wikland med ett varmt skratt.

Salming på same-SM

Att idrott var viktigt för Börje är inte en nyhet och även den samiska idrotten låg honom varmt om hjärtat.

Senast han besökte samiska mästerskapen var när det hölls på Matojärvi i Kiruna 2017. Han var just då hemma i Kiruna på besök hos mamma Karin, vars hus är granne med idrottsplanen.

SVT Sápmis reporter minns att Börje Salming kilade över till idrottsplatsen. Och att han höll en väldigt låg profil och la mycket fokus och tid på de yngre samiska idrottsutövarna som vågade sig fram till honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.