En tidigare chef på Lulebo häktades på fredagen misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Tidigare chef på Lulebo häktad – misstänkt för mångmiljonsvindel

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen häktades en före detta chef i det kommunala bostadsbolaget Lulebo misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Åklagaren anser att det finns risk att mannen kan begår fler brott eller undanröja bevis.

Stora belopp

Det var den 22 april som det blev känt att det kommunala bostadsföretaget Lulebo polisanmält en chef för att bland annat ha attesterat luftfakturor under minst två års tid. Det handlar om belopp på minst sex miljoner kronor, enligt uppgifter till SVT.

Miljonsvindel på Lulebo

Det finns också starka misstankar om att andra företag kommer att dras in i härvan.

Luftfakturor betalades

Det handlar inte bara om att den före detta chefen ska ha beställt teknik som han plockat ut och kvitterat, utan också om att vissa leverantörer skickat luftfakturor på arbeten som aldrig gjorts men som godkänts och kvitterats av honom. Därför är delar av granskningen nu inriktad på frågan om den före detta chefen fått provision i form av pengar av leverantörer.

Då ska åtal vara väckt

Åklagaren begärde under torsdagen häktning även av en företagare i dryga 40-årsåldern, men han släpptes efter förhandlingen i Luleå tingsrätt och är inte längre misstänkt.

Åtalet mot den nu häktade före detta chefen på Lulebo ska vara väckt den 14 maj.

Grov trolöshet mot huvudman kan ge flera års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonsvindel på Lulebo

Mer i ämnet