Kirunas  kommunalråd Gunnar Selberg (C) har tillsammans med den övriga kommunledningen hamnat i konflikt med LKAB. Foto: SVT

Time out i konflikten mellan Kiruna kommun och LKAB

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun valde att flytta fram frågan om LKAB:s ansökan om planbesked om att omvandla bebyggelse till gruvområde. Under tiden vill kommunledningen få igång samtal med LKAB.

Gruvans deformationer närmar sig centrala Kiruna när brytningen fortsätter på djupet och LKAB behöver få tillgång till mark som idag är bebyggelse. Nästa steg i den processen är en ansökan om planbesked för Gruvstadspark etapp 3 som handlar om en avveckling av centrumkärnans ytterkantsområden.

Inget besked innan garantier är klara

Frågan behandlades på måndagens möte i kommunstyrelsen och kom upp som en av de sista punkterna sent på kvällen. Tidigare hade arbetsutskottet sagt att LKAB inte ska beviljas något planbesked förrän Kiruna kommun får garantier om en ny centrumnära järnvägsstation och att ett nytt sjukhus byggs upp med lika stora ytor som det befintliga.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Gangstermetoder med gisslan

LKAB har reagerat med att kalla det för gangstermetoder och att kommunen håller gruvbolaget som gisslan med hjälp av planmonopolet.

Kommunstyrelsens beslut blev att skjuta fram ärendet till nästa kommunstyrelsemöte den 17 juni.

Enligt kommunalrådet Gunnar Selberg (C) har dock kommunledningen inte backat från kraven

– Vår ambition är att få LKAB till förhandlingsbordet till dess, det är det som är vår ambition, säger han till SVT Nyheter Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet