Foto: SVT

Läkare larmar om hot mot patientsäkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Det är i en skrivelse till kommunpolitikerna i Luleå och Boden som 29 läkare, vid Sunderby sjukhus, skriver att patientsäkerheten på sjukhuset är hotad. Det därför att kommunerna saknar boende för färdigbehandlade patienter.

Det enligt P4 Norrbotten

Läkarna skriver att det finns flera orsaker till hot mot patientsäkerheten men att det dominerade problemet är platsbristen på kommunens boenden. 

– Vi kan inte göra vårt jobb som det är menat att göra. Vi fattar beslut på tveksamma grunder på grund av platsbristen och går ofta omkring med en ångestklump i magen, säger ST-läkaren Ida Skeppar.

Nu vill läkarna att politikerna ska göra allt för att ordna fram korttidsplatser för färdigbehandlade patienter. Läkarna pekar på att äldre patienter i nuläget ligger kvar på sjukhuset och får omvårdnad istället för att resurserna läggs på nya patienter som behöver akut vård.  

Beläggningsgrad 113 procent

Vidare skriver läkarna att det under den senaste tiden legat kvar ett 30-tal patienter på Sunderby sjukhus som kunnat lämna sjukhuset om kommunerna haft plats för att ta emot dem.  Läkarna ger exemplet att beläggningsgraden under måndagen låg på 113 procent och att forskning visar att en beläggningsgrad över 80 procent innebär patientfara.   

På topp hela tiden

Enligt läkarna fanns det tidigare övergående toppar, när belastningen på akuten och sjukhuset var oerhört tuff men att det nya normalläget är en högre belastning än tidigare toppar.  

I brevet pekar läkarna också på att sjukskrivningar och uppsägningar ökar på Sunderby sjukhus. Erfaren personal lämnar akuten och avdelningarna. Det innebär att personalen som blir kvar får en ännu högre arbetsbörda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.