Tjuvar lurar åldringar – utger sig vara barnbarn

Uppdaterad
Publicerad

För en kort tid sedan dömdes två män till långa fängelsestraff för att ha lurat åldringar runt om i Sverige. Nu varnar polisen för att nya bedragare är i farten i bland annat Norrbotten.

– De gärningsmännen som vi grep tidigare sitter i säkert förvar. Men nu verkar det vara andra personer på gång som har samma tillvägagångssätt, säger Lars Andersson som är chef för polisens bedrägerienhet i region Nord.

Han berättar att en äldre person blir uppringd av någon som uppger sig vara en släkting, ett barnbarn, som behöver låna kontanter eller bankkortet tillfälligt.

äldrebrott i norrbotten

– De tar sedan pengarna och kommer aldrig tillbaka.

”Barnbarnsligan” tillbaka

Så sent som i förra veckan rapporterade polisen att två kvinnor i Norrbotten, en i Kalix och en i Piteå, utsatts för bedrägeri där en man uppgett sig vara kvinnornas barnbarn och fick dem att låna ut sina bankkort.

De nu dömda männen kallades för ”barnbarnsligan” just för att de uppgav sig vara släktingar i behov av att tillfälligt låna pengar, vilket flera åldringar trodde på.

– Man ska vara misstänksam om det ringer någon som man inte har hört av på länge. Dubbelkontrollera samtalen med barn och barnbarn om det verkligen är någon av dem som har ringt. Säg nej till den främmande personen och släpp aldrig in någon i lägenheten, säger Lars Andersson.

Läs mer om barnbarnsligan:

Lurade 93-åringen: ”Jag var så glad att få träffa honom!”

Fängelse för barnbarnsligan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

äldrebrott i norrbotten

Mer i ämnet