Hör Max Ökvist rocka loss till hans låt om att rocka sockarna. Foto: SVT

Här sjunger Max sin rocka sockorna-låt

Uppdaterad
Publicerad

12-årige Max Ökvist i Piteå älskar att stå på scen och sjunga – så pass mycket att han gjorde förra årets rocka sockorna-låt.

Hemma hos Max Ökvist i Altersbruk i Piteå hänger det olika strumpor i taket. Mest för att han älskar fotboll. Men också för att han vill uppmärksamma kampanjen Rocka sockorna.

– Man tar på dem så här och sedan rockar man sockorna, säger Max Ökvist och viftar med tårna.

Fira allas lika värde

I dag är det den internationella Downs syndromdagen och då är det många som hakar på kampanjen Rocka sockarna. Initiativet ”Rock Your Socks” kommer ursprungligen från USA, men drivs internationellt av intresseföreningen Down Syndrome International.

Att det är just dagen den 21:a mars beror på att Downs syndrom innebär att man har tre exemplar av kromosom nr 21. Att det blev strumpor som fick symbolisera detta beror på att kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop, med hälarna mot varandra.

Att ”rocka sockorna” ska symbolisera att ”rocka våra kromosomer” och ses som ett uttryck för allas lika värde och att stötta utvecklingen av allas fulla potential.

Spelade in låt i studio

Förra året skrev Max Ökvist en egen låt, tillsammans med sin mamma, om att rocka sockorna. Han vann sedan en tävling och därmed blev sången förra årets rocka sockorna-låt. Max har fått spela in låten i en studio och sedan uppträtt med den på scen.

Hur kändes det?

– Nervös men bra. Det är jätteroligt att stå på scen och sjunga.

Internationella Downs syndromdagen hålls 21 mars för att uppmärksamma de människor som föds med tre kromosomer, istället för två, i kromosompar nummer 21 (trisomi-21).

Källa: Svenska Downföreningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer