Nu vet nästan alla i Sverige vad ”rocka sockorna” innebär, tack vare Nathea och Noelle Anemyr i Småland.  Foto: SVT

Tjejerna som fick Sverige att ha olika strumpor idag

Publicerad

Programledarna i Morgonstudion har det, precis som många andra idag – strumpor i olika färg. Möt tjejerna som fick konceptet ”rocka sockorna” att spridas i Sverige för tre år sedan.

Att ”rocka sockorna” innebär att ha strumpor som inte passar ihop, ett sätt att uppmärksamma världsdagen för Downs syndrom.

Kampanjen fick stor spridning i Sverige för tre år sedan, tack vare Nathea och Noelle Anemyr Storebro i Småland.

–Man säger olika diagnoser som skällsord i skolan, och det tar hårt på de som har nära och kära med Downs syndrom, säger Nathea Anemyr.

Varför olika strumpor just idag?

Initiativet ”Rock Your Socks” kommer ursprungligen från USA, men drivs internationellt av intresseföreningen Down Syndrome International.

Att det är just dagen den 21:a mars beror på att Downs syndrom innebär att man har tre exemplar av kromosom nr 21. Att det blev strumpor som fick symbolisera detta beror på att kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop, med hälarna mot varandra.

Att ”rocka sockorna” ska symbolisera att ”rocka våra kromosomer” och ses som ett uttryck för allas lika värde och att stötta utvecklingen av allas fulla potential.

Genombrottet i Sverige

I Sverige kom genombrottet för kampanjen ”rocka sockorna” på sociala medier 2015, när då 10-åriga Nathea Anemyr uppmuntrade Sveriges skolor och arbetsplatser att ”rocka sockorna”. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer