Tommi satt och fikade med grannarna – attackerades av yxman

Uppdaterad
Publicerad

Tänk dig att du sitter på din gård och dricker kaffe med dina grannar, när en okänd man går förbi och plötsligt hugger dig med en yxa i nacken bakifrån. Det var vad som hände Tommi Kurkkio i Luleå för ett och ett halvt år sedan.

I dag har han lagt händelsen bakom sig och klarar av att prata om den.

Helt nerblodad

Det var en av de sista sköna sommardagarna 2017. Tommi Kurkkio satt och fikade med grannar på gården på Tunastigen i Luleå när han plötsligt hörde någon komma upp bakom sig. Han vred på huvudet för att se vem det var och fick då ett hugg i nacken.

– Jag tog med handen mot nacken och såg att handen blev alldeles blodig. Jag tittade ned och såg en yxa ligga på marken, berättar Tommi Kurkkio.

Fick hjälp av grannen

Hugget var nära att kosta honom livet. Såret blödde kraftigt.

– Min granne sprang upp på sin balkong och hämtade en handduk som hon tryckte mot såret samtidigt som hon ringde 112, säger Tommi Kurkkio.

– Det var några saker som gjorde att jag klarade mig. Hade jag inte just då vridit på huvudet så hade yxan träffat rakt i nacken och jag hade antingen dött eller blivit totalförlamad. Sen hade jag turen att ambulansen befann sig bara tre minuter härifrån på ett annat uppdrag som de just hade avslutat, berättar Tommi Kurkkio, som är pingstvän och tror att det också hjälpte honom att hans mamma bad för honom. 

 Okänd gärningsman

Tingsrätten dömde den 48-årige gärningsmannen till rättspsykiatrisk vård. Rätten slog fast att det var ett fullständigt oprovocerat angrepp  av en för honom okänd gärningsman som Tommi Kurkkio råkat ut för, ett mycket ovanligt brott.

– Det vanliga är att offer och gärningsman känner varandra eller att det åtminstone har förekommit någon slags kommunikation. Det här är mycket ovanligt, säger Tage Alalehto, kriminolog vid Umeå universitet.

Har fått hjälp

Det tog några månader innan Tommi Kurkkio hade återhämtat sig rent fysiskt och han lider inte av några fysiska men av skadan. Rent känslomässigt har han också kommit över det som hände.

– Jag har haft vänner och bekanta som har ställt upp för mig och som jag kunnat prata med. Sedan har jag också haft kontakt med en psykolog.

”Jag är inte rädd”

Varje vecka informeras nu Tommi Kurkkio av kliniken som vårdar gärningsmannen om eventuella permissioner eller frigång.

– Jag känner inget agg mot mannen som gjorde det här. Han var psykiskt sjuk. Men jag är glad att han nu för den vård han behöver, så att han inte gör det här mot någon annan, säger Tommi Kurkkio.

 Som en konsekvens av händelsen har de boende på gården nu flyttat på sittgruppen så att ingen behöver sitta med ryggen ut mot gångvägen.

– Jag är inte rädd för att sitta på gården och fika med grannarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.