Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när vårfloden drar fram genom Tornedalen. Klippet är filmat 17 maj i år Foto: Randi Gitz/SVT

SMHI: Nu toppar vårfloden i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Överkalix har drabbats hårt av översvämningarna i Kalix älv och en orange varning råder för Nedre Torneälven. Men nu kommer positiva besked:

– Vattenståndet har snart toppat, säger Clara Villaro, vakthavande hydrolog vid SMHI.

När SVT besökte campingen i Överkalix under måndagen så var den täckt av vatten men vid lunchtid i dag, tisdag, så ser det ut att vara på väg att vända.

– I Kalix älv toppar vattenståndet under tisdagen eller senast onsdagen. Därefter kommer vattnet i älven att börja sjunka undan, säger Clara Villaro.

Vattenståndet toppar

Även i Torne älv ser det ut som att vårfloden lugnar sig.

– I Torne älv, runt Pajala och Pello, tror vi att vattenståndet toppar i dag eller onsdag. För älvens nedre del runt Haparanda är vattenståndet som högst på onsdag eller torsdag, säger Clara Villaro.

Fortsatt risk för översvämningar

Men även om vårfloden enligt prognosen lugnar sig så finns det fortsatte problem.

– Det är bland annat översvämning på väg 98 och byggnader kan fortfarande översvämmas då vattnet kan stiga ytterligare några centimeter innan det toppat, säger Clara Villaro.

Kjell-Hugo Mäki är en av många i Juoksengi som oroat sig för vårfloden på grund av tidigare erfarenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.