Traditionellt firande i Kalix

Uppdaterad
Publicerad

I Kalix försökte man i år tänka nytt inför förstamajtåget, men det motsatte sig så många att det blir ett traditionellt tåg trots allt.

Demonstrationstågen på första maj har blivit lite glesare med åren.

Socialdemokrater och Vänsterpartister har på många ställen valt att slå ihop sina  förstamajtåg för att bli kraftfullare.

Förstamajtågen i Norrbotten

I Kalix  ville man ta ett nytt steg i år. Man föreslog en demonstration mot främlingsfientlighet och rasism istället. Det skulle bli ett förstamajtåg över alla partigränser, men det föll inte i god jord. Styrelserna för de politiska partierna var överens men fackförbunden sa stopp.

-Absolut inte med de blåa, för de har inte hjälpt oss arbetstagare de sista åren de har varit vid makten, säger Kenneth Vanhaniemi, ordförande för IF Metall sektion öst.

Linda Frohm, gruppledare för Moderaterna i Kalix ville däremot gärna vara med i ett demonstrationståg mot rasism och främlingsfientlighet.

-Sen tycker jag att första maj tåg kan vara ett förlegat sätt att fira första maj, men det måste varje person välja vad de tycker, säger hon.

Socialdemokraterrnas styrelse har backat från sitt förslag och det  blir ett traditionellt demonstrationståg med de röda fanorna också i år.

-Men det kanske är så att vi måste föra en dialog om hur första majfirandet ska se ut.

Så att både den unga och gamla generationen ska känna att det känns bra, säger Carina Strömbäck, ordförande för Socialdemokraternas arbetarekommun i Kalix.

-Kommer ni sjunga internationalen och arbetets söner också?

-Ja, det kommer vi att göra, säger Carina Strömbäck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förstamajtågen i Norrbotten

Mer i ämnet