Trafikverkets Torbjörn Lennelöv säger att vägen mellan Tärendö och Masugnsbyn är under all kritik och ska rustas upp för 150 miljoner kronor. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Trafikverket medger att Pajalavägen är usel – nu förstärks den

Publicerad

Nu planerar Trafikverket att bygga om vägen mellan Masugnsbyn och Tärendö. Upprustningen kommer kosta cirka 150 miljoner kronor och man erkänner att standarden varit under all kritik.

– Den är helt slut helt enkelt, säger Torbjörn Lennelöv, senior projektledare Trafikverket.

En orsak till vägens dåliga skick är att vägen har uppdraperats under årtionden från 40-50 tons bruttovikt till dagens 60 tons bruttovikt utan att det gjorts förstärkningar.

Torbjörn Lennelöv säger att vägen håller under torra perioder och vintern men smulas sönder när det regnar.

– Den har passerat sin tekniska livslängd för flera år sedan så den är helt slut helt enkelt, säger Torbjörn Lennelöv, senior projektledare Trafikverket.

150 miljoners upprustning

Nästa sommar kommer en stor ombyggnation att starta för att förstärka vägen och vara färdig hösten 2024. Kostnaden? 150 miljoner kronor.

Det innebär en ökning på bruttovikten från 60 ton till 74 ton. Torbjörn Lennelöv säger att det blir en rejäl  upprustning men tyvärr lite för sent.

– Orsaken är en penning- och prioriteringsfråga.

Hör Torbjörn Lennelöv berätta om projektet i klippet ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.