Nej till sänkt hastighet från 90 till 80 kilometer i timmen Foto: SVT

Trafikverket vill se sänkt hastighet – men får nej

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen avstyrker samtliga av trafikverket förslag till sänkta hastigheter på delsträckor i länet.

— Norrbotten är ett län som präglas av långa avstånd, med ett glest vägnät och det saknas alternativa transportmöjligheter. God tillgänglighet med tillfredsställande restider har avgörande betydelse för möjligheten att bo och leva på landsbygden liksom för näringslivets konkurrenskraft, säger landshövding Björn O. Nilsson.

Sänkning från 90 kilometer till 80 kilometer

Det är Trafikverket som lämnat förslag på hastighetsbegränsningar på delsträckor av vägarna E10, E4, E45, 94, 373, 506 och 830. Förslaget innebär en sänkning av hastigheten från 90 kilometer i timmen till 80 kilometer i timmen på totalt sju vägsträckor (se ovan) som omfattar cirka 50 kilometer.

Enigt nej till förslaget

Bakgrunden till förslaget är trafikverkets uppdrag att arbeta med att fortsätta anpassa hastighetsgränserna till vägars säkerhetsstandard.

Beslutet att säga nej har tagits i samråd med Region Norrbotten, Länsstyrelsen i Västerbotten samt Region Västerbotten. Samtliga aktörer är överens om att avvisa förslaget.

  • Länsstyrelsen vill tydligt påpeka att hastighetssänkningar på intet sätt får ersätta investerings-, underhålls-, och driftsåtgärder.
  • Istället behöver åtgärder vidtas för att bibehålla eller öka tillgängligheten, både inom länet men även till övriga delar av landet.
  • De föreslagna hastighetssänkningarna innebär istället sammantaget med tidigare genomförda omfattande hastighetssänkningar på cirka 600 mil i Norrbottens och Västerbottens län en fortsatt försämring för regionen med minskad tillgänglighet och ett ökat avstånd i tid för länets medborgare och företag.
  • Länsstyrelsen ställer sig positiv till trafiksäkerhetshöjande åtgärder som strävar efter att uppnå den av riksdagen fastställda nollvisionen i trafiken. För ökad trafiksäkerhet och effektivt arbete för nollvisionen ser vi inte ytterligare hastighetssänkningar som en långsiktig eller hållbar lösning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer