Flera nya laddningstationer i anslutning till E10 Foto: Pär Fredin/TT

Trafikverkets satsning på snabbladdare

Publicerad

Under åren 2020-2022 har Trafikverket 150 miljoner kronor att bevilja för stöd gällande uppbyggnad av laddningsstationer i landet.

Den som ansöker om stödet kan täcka upp till 100 procent av investeringskostnaderna. De som kan söka är näringsidkare, kommuner, kommunala bolag medmera. Ett motkrav finns dock: laddstationerna ska vara i drift i fem år.

Inte mer än 10 mil

Trafikverket skriver i pressmeddelandet att avståndet mellan snabbladdarna bör inte vara större än tio mil på större vägar för att det ska vara möjligt och tryggt att åka längre resor.

– Elektrifiering är en nyckelåtgärd för att nå klimatmålen i transportsektorn och då behövs både elbilar och laddplatser, säger Sven Hunhammar, Trafikverkets miljödirektör, i pressmeddelandet. De flesta laddar hemma och vid arbetsplatsen men snabbladdning är en förutsättning för att fler ska våga välja elbil och för tillgängligheten i hela landet.

Första ansökningsomgången

Den 14 september sker första utlysningen för ansökan. I Norrbottens län är det Kiruna-, Gällivare-, Överkalix- och Kalix kommun med anslutning till E10 som är i den första omgången.

Fler utlysningar av investeringsstöd för Norrlands inland kommer ske pågrund av att de finns störst brister där. Nästa ansökningsperiod sker våren 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.