Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör traktorchauffören Jimmy Hedström som satt i traktorn när isen plötsligt brast. Bilden till höger visar var traktorn åkte igenom. Foto: Kirsi Vanttaja & Kristoffer Naess/SVT

Jimmy gick genom isen med traktor: ”Hann inte ens tänka”

Uppdaterad
Publicerad

När traktorchauffören Jimmy Hedström skulle skotta fram den populära isbanan i Luleå brast plötsligt isen under honom.

– Jag hann inte ens tänka. Men det gick ju bra, det är huvudsaken.

Klockan 09.20 på onsdagsmorgonen kom larmet in till SOS Alarm om att en traktor gått genom isen strax under Bergnäsbron i Luleå. Luleå kommun har, enligt traktorchauffören, kontrollerat tjockleken noggrant och var där senast igår och mätte.

– Vi har följt konstens alla regler. Men det måste vara rådande vindar och sedan har det blåst in lite vatten.

”Såg ett stort svart hål”

För under snön gömde sig en större spricka som var omöjlig att upptäcka för traktorchauffören.

– Så när traktorn tippade bakåt så tittade jag ner. Då såg jag ett stort svart hål, så jag stängde av traktorn och hoppade av, säger Jimmy Hedström.

Blev inte ens blöt om tårna

Traktorn sjönk alltså inte direkt utan stod och tippade ett tag innan den försvann. Nu ligger dock hela fordonet på Luleälvens botten – medan Jimmy klarade sig utan en skråma.

– Jag är inte ens blöt om fötterna. Det är ingen fara med mig.

Luleå kommun kommer nu att spärra av området kring sprickan. Resten av isbanan är det dock ingen fara att promenera på, enligt kommunen. Isen vid bron ska nu mätas en extra gång för säkerhetsskull.

Traktorn kan fiskas upp

Traktorn, som väger närmare 1,5 ton, kommer att bärgas från havsbotten. Det är i nuläget oklart exakt hur det ska gå till.

– Man håller på att kontrollera om man kan fiska upp den uppifrån, säger Andreas Fagervall, arbetsledare på isbanan i Luleå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer