Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norrbottens kommuner kräver åtgärder mot trålfisket för att inte fler surströmmingsproducenter ska tvingas lägga ned. Hör ordförande Claes Nordmark i videon. Foto: Arkivbild och Jimmy Bäckström/SVT

Norrbottens kommuner vill se tuffare tag mot trålfisket: ”Djupt oroad för det småskaliga kustfisket”

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottens kommuner kräver tuffare och snabbare åtgärder mot trålfisket – för att inte fler surströmmingsproducenter ska tvingas lägga ned.

– Jag är djupt oroad för det småskaliga kustfisket, säger ordförande Claes Nordmark.

Intresseorganisationen Norrbottens kommuner lämnade i slutet av förra året in en skrivelse till Näringsdepartementet med förslag på åtgärder för bättre förutsägbarhet för kustnära fiskeriföretag som fiskar siklöja och strömming.

Syftet med skrivelsen var att de småskaliga yrkesfiskarna ansågs hotade i de kustnära kommunerna i länet.

– Regeringen har sagt att man ska prova flytta trålgränsen. Men det är för klent. Det krävs tuffare och snabbare åtgärder här och nu så inte fler surströmmingsproducenter tvingas lägga ned, säger Claes Nordmark, ordförande för organisationen Norrbottens kommuner.

”Vi vill ha ett levande hav”

Surströmmingstraditionen är djupt förankrad i den norrbottniska folksjälen. Norrbottens kommuner menar att traditionen hotas av det storskaliga industrifisket – och att handbromsen därför måste dras åt om det ska fortsätta finnas surströmming ute i butikerna.

– Jag är djupt oroad för det småskaliga kustfisket, säger Claes Nordmark och fortsätter:

– Vi vill ha ett levande hav, ett levande kustfiske och vi vill ha kvar våran surströmmingskultur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.