Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Transportarbetareförbundets Tommy Jonsson om några skräckexempel i Sverige där förare blivit brutalt överfallna av sin arbetsgivare. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Transportarbetareförbundet om förarkortsfusket: ”Åkerierna sätter press på förarna”

Publicerad

Från Transportarbetareförbundets håll menar man att dåliga arbetsvillkor och press från åkerierna är grunden till förarkortsfusket.  

– Jag har till och med exempel där chaufförer har blivit misshandlade med basebollträ bara för att de har frågat efter sin lön, säger ombudsmannen Tommy Jonsson.

Trots att färre förare fuskar med vilotiden i Norrbotten ser inte Tommy Jonsson någon likande trend i övriga Sverige. 

– Det är en helt annan trafik i Norrbotten än vad det är i södra Sverige. Där är det mycket mer vanligt att det förekommer, säger han. 

”Utländska chaufförer under hård press”

Jonsson uppger också att fusket med vilotiderna framförallt förekommer på de mindre åkerierna som tar in utländsk arbetskraft.

– Jag har hjälpt ett antal utländska chaufförer som jobbar och bor i Sverige och de ställs oftast under hård press från arbetsgivarna.

Hör fackets bild av problemet i klippet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.