Monica Quintiero, platschef vid SSAB i Luleå, berättar att företaget gör en utredning eftersom det ingår i rutinerna och att SSAB ser allvarligt på det inträffade. Foto: Viveca ÖstermanVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tre män skadade i allvarlig arbetsolycka på SSAB i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Två av de tre män som vårdats på sjukhus efter en kem-olycka vid SSAB:s stålverk på måndagseftermiddagen har fått lämna sjukhuset under tisdagen. En av dem är kvar på sjukhuset för observation.

Tre män skadades i en arbetsplatsolycka på SSAB:s stålverk i Luleå på måndagen, något som Norr Media var först att rapportera om.

Olyckan inträffade när de tre männen, två entreprenörer och en SSAB-anställd, tankade kalk från en tankbil. Kalken kommer till SSAB i en tankbil och ska sedan över till en silo, och det är då som olyckan har inträffat.

Två vårdas på intensiven

Av Region Norrbottens skaderapport framgår att det handlar om tre män i 50-årsåldern, varav två fått allvarliga skador i en olycka med kemikalier och har lagts in på intensiven på Sunderby sjukhus. Den tredje har något lindrigare skador men även han är kvar på sjukhuset för observation.

På tisdagsmorgonen uppgav SSAB:s presskommunikatör Karin Edfast att de fortfarande vårdas på sjukhus. De har även kunnat prata med de drabbade både under måndagskvällen och idag, tisdag.

Hur mycket kalk har de exponerats för?

– Det kan jag inte svara på. Vi har ingen ytterligare information om skadeläget.

Ingen information till polisen

Polis larmas som rutin vid arbetsplatsolyckor men polisens kommunikatör, Maria Linné på regionledningscentralen, har inte fått några uppgifter om olyckan, som inträffade vid 13-tiden.

– Jag har inte kunnat se i systemet att vi skickat någon patrull dit och jourhavande förundersökningsledare kan inte heller se att det gjorts någon anmälan, säger Linné på måndagskvällen.

När SVT Norrbotten ringer upp polisen på tisdagsmorgonen säger de återigen samma sak, att de inte kan se någon anmälan om en arbetsplatsolycka i deras register.

Karin Edfast, presskommunikatör på SSAB, kan inte svara på varför polisen är ovetande om situationen.

– Jag kan inte svara på det och kan därmed varken bekräfta eller dementera frågan.

Utreds vidare

Edfast säger att hon inte heller kan svara på hur måndagens olycka står sig i jämförelse med Nordkalksolyckan 2011 då en person dog och en skadades svårt. Olyckan kommer att utredas vidare under dagen och SSAB uppger att de kommer att kunna svara på fler frågor under dagen.

Vilka åtgärder kommer SSAB att gå vidare med för att en liknande olycka som den i måndags inte ska hända igen?

– Vi gör alltid en utredning om vad som har hänt. Det ingår i våra rutiner. Om vi då kommer fram till att åtgärder behövs så vidtar vi dem. Säkerheten går alltid först, säger Monica Quintiero, platschef vid SSAB i Luleå, i ett mejlsvar.

Hur allvarligt ser ni på händelsen?

–  Vi ser alltid allvarligt på händelser som innebär personskador. Säkerheten är mycket högt prioriterad på SSAB och vi jobbar hela tiden med att förbättra arbetssätt och rutiner för att minimera riskerna, säger Monica Quintiero.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer